A Csodálatos káposzta
A káposztafélék sokszínű családjába tartozik a fejes káposzta, kelkáposzta, lilakáposzta, sőt a karfiol is. Valamennyi káposztaféle magas A-, B-, és C-vitamin (40mg/100g) tartalommal rendelkezik. Ezenkívül található bennük kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas és folsav is. Alacsony kalória-, és magas rosttartalmuk miatt széles körben elterjedt zöldségek.
A fejes káposzta termesztése közel ötezer évre nyúlik vissza. Már az ókorban ismeretes volt az emésztésre és bélműködésre gyakorolt jótékony hatásuk, amely már akkoriban kedvelt zöldséggé tette.
A káposzta savanyítását Magyarországon a Vecsésen élők dolgozták ki a legprecízebben. A káposztát gyalulás után sóval, esetenként babérlevéllel vagy borssal szórva hordókba teszik, megtapossák, majd súlyokkal összepréselve erjedni hagyják. A hetekig tartó erjedési folyamat közben dolgozni kezdő tejsav természetes úton megsavanyítja a káposztát.
Egyes szakértők véleménye szerint a káposzta rendszeres fogyasztása csökkenti az emésztő-, és légzőszervi rákok kialakulását. Ezenkívül közismert hatásai, hogy hajtja a vizet, fertőtlenít, méregtelenít, erősíti az immunrendszert, rendszeres fogyasztásával pedig megelőzhető a szorulás. A káposzta levének ivását gyomorfekélyre, gyomorégésre és egyéb emésztési problémák ellen ajánlják. A káposztalé emellett gyógyítja a csípést, harapást, a pattanást és a herpeszt. Levele pedig alkalmas az égés, horzsolás és csípések kezelésére.
Egy kis történelem
Másnaposság ellen savanyú káposzta
A másnaposság egyik fő oka, hogy az alkohol megváltoztatja szöveteink ph értékét. A savanyú káposzta és levének fogyasztása segít a szervezetnek visszaállítani annak egészséges ph értékét. Vagyis ha másnaposok vagyunk, akkor inkább ne alkohollal enyhítsünk tüneteinken, együnk inkább savanyú káposztát.
3 napos káposzta kúra
A részletekért kattincson a ide
A cékla, mint gyógynövény
A céklát ősidők óta fogyasztjuk. Legrégebbi leleltünk e növényről egy i.e. 4000-ben létezett településről származik. Az ezt követő időkben is találkozhatunk vele a babilóniaiaknál, a föníciaiaknál és a rómaiaknál, akik a káposzta mellett ezt a növényt is elterjesztették Európában.
Táplálkozási tanácsok terheseknek
Az igazi erős paprika
Serkenti a vérkeringést, felmelegíti, energiával tölti fel a szervezetet, a hangulatra is jó hatással van. Ritkítja a vért, serkenti a vérkeringést, így megelőzi a szív- és koszorúér megbetegedéseket. A népi orvoslásban a csípős paprikát a rossz emésztés, gyomor- és bélpanaszok esetén ajánlják. Felgyorsítja az anyagcserét. Régen használták szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, sőt baktériumok ellen is.
Tévhit, hogy árt a gyomornak és gyomorfekélyt okoz – értesít a vital.hu. Nagy mennyiségben, ugyan ingerelheti az emésztőrendszert, de eközben a gyomrot olyan
váladék elválasztására készteti, amely a gyomornyálkahártyának védelmet nyújt az izgató anyagok (pl. savak, aszpirin, alkohol) ellen. Enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes, mely szintén nem közömbös szempont a reumás megbetegedések esetében, mivel a húgysavlerakódás fontos tényező kialakulásukban. Megfázáskor is gyakran ajánlják a betegeknek az erős paprikát. Enyhíti a torokgyulladást, és az orrduguláson is segít, mert felhígítja az orrmelléküregben megtapadt nyákot. Fertőtlenítő hatását is gyakran emlegetik. Ma már kapszicin tartalmú krémeket is alkalmaznak cukorbaj okozta idegkárosodásra, végtagfájdalmakra vagy migrénre. Övsömör és herpeszvírus esetén is ajánlják az ilyen készítményeket.
Miért jó, ha csíp?
Savanyú káposzta diéta - 3 nap, 3 kiló
A fejeskáposztából készülő savanyúságról legtöbbünknek a legkevésbé sem alakbarát karácsonyi finomság, a töltött káposzta ugrik be, pedig számtalan más, diétás módon is elkészítheted…
Vecsési Káposzta fesztivál
Rusa Kft. Vecsés. Jókai u. 99. 2220 Telefon: +36-29-351-627 Mobil: +36-30-960-8872 E-mail cím: rusakft@rusa.hu